Site Loader

Risotto:

250g ryżu do risotto lub jakiegoś naprawdę dobrego
ok. 700 ml bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego – 2 gałązki tymianku
oliwa
2-3 ząbków czosnku
2 nie za duże białe cebule
50g masła
100 ml wina czerwonego
twardy ser do starcia (rubin/parmezan/dziugas/u mnie kozi np. Danmis ser kozi dojrzewający, musi mieć intensywny smak)

Pozostałe składniki:

1 kg buraków (obranych, umytych i pokrojonych w drobną kostkę)
oliwa lub olej
ocet balsamiczny
szczypta cukru
sól himalajska i świeżo zmielony pieprz

Na wstępie piekarnik nagrzewamy do 180 st. (górna i dolna grzałka).

Wykładamy na blaszkę (można wyłożyć papierem) pokrojone drobno buraki, rozkładamy je i polewamy oliwą, dodajemy spory chlust octu balsamicznego oraz cukier, sól i pieprz. Wszystkie składniki na blaszce mieszamy i kiedy piekarnik będzie już gotowy wkładamy na ok. 40 minut. Polecam co ok. 15 minut zaglądnąć do piekarnika i przemieszać buraczane kostki.

Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, dodaje cebulkę i czosnek i czekam, aż się zeszklą. Dodaję tymianek oraz ryż i mieszam dopóki zmieni kolor. (W tym czasie podgrzej swój bulion, aby był gorący). Następnie dodaj wino i mieszaj przez ok 4 minuty. Gorący bulion dolewaj po chochelce do ryżu cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, dodaj 2/3 porcji pieczonego buraka, zamieszaj. Zdejmij z palnika, dodaj masło, a na koniec 2/3 startego twardego sera. Wszystkie składniki dokładnie zamieszaj i rozłóż na talerze. Resztę buraków oraz sera zostaw do udekorowania talerza. Smacznego!

 

 

Malgosia

Cześć, z tej strony Małgosia ! Moją pasją jest gotowanie, którą od kilku lat rozwijam bardzo intensywnie. A zaczęło się od książki kucharskiej "Kubusia Puchatka" z której gotowałam, gdy jeszcze byłam małą dziewczynką. Gotowanie to nie tylko moje hobby, ale pomysł na zdrowe życie. Tworząc coś nowego dobieram składniki w taki sposób, aby po ich zjedzeniu czuć się komfortowo zarówno psychicznie jak i fizycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Kocham jedzenie.
Karmię rodzinę i znajomych.
Ciągle poszukuję nowych smaków.
Testuję i próbuję nowości.
Gotuję bez pszenicy i produktów pochodzenia krowiego.

Instagram