Site Loader

Trochę żartobliwie, ale rzeczywiście tak nazwałam kotleciki z cukinii, które miały być szybką przekąską na weekendowy konkurs. Z konkursu nici, ale przynajmniej było co chrupać przez weekend.

1 cukinia
Pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
7-9 suszone pomidory
1 cebulka
2 ząbku czosnku
Pestki dyni
1 łyżeczka bazylii  (przyprawa)
1 łyżeczka pietruszki (przyprawa)
Dwie łyżeczki oleju
Sól i pieprz do smaku

Kaszę gotuję według przepisy (najpierw przepłukując na sitku gorąco i zimną wodą) Cukinie trę na tarce o dużych oczkach, solę i odstawiam na 15 minut. W tym czasie podsmażam cebulkę, kroję suszone pomidory i prażę pestki dyni. Piekarnik nastawiam na 200 st (bez termoobiegu). Cukinię przeciskam przez sitko w celu utraty wody. Wszystkie składniki mieszam, dodaje przyprawy. Układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawiam na 20-25 minut, po tym czasie obracam i piekę jeszcze przez 10-12 minut. Podaję z pozostałymi uprażonymi pestkami dyni.

Malgosia

Cześć, z tej strony Małgosia ! Moją pasją jest gotowanie, którą od kilku lat rozwijam bardzo intensywnie. A zaczęło się od książki kucharskiej "Kubusia Puchatka" z której gotowałam, gdy jeszcze byłam małą dziewczynką. Gotowanie to nie tylko moje hobby, ale pomysł na zdrowe życie. Tworząc coś nowego dobieram składniki w taki sposób, aby po ich zjedzeniu czuć się komfortowo zarówno psychicznie jak i fizycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Kocham jedzenie.
Karmię rodzinę i znajomych.
Ciągle poszukuję nowych smaków.
Testuję i próbuję nowości.
Gotuję bez pszenicy i produktów pochodzenia krowiego.

Instagram