Site Loader

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego bez cukru
pół laski wanilii
1 dojrzały banan lub dwa mniejsze
Miód (opcjonalnie)

1 szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego

Garść orzeszków arachidowych solonych

Gorzka czekolada (wysokogatunkowa, bez tysiąca składników)
Chlust mleka kokosowego (opcjonalnie)

Do gorącego mleka z wanilią wrzucam uprzednio przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotuje ok. 15 – 20 minut, w zależności od wygotowania się całej zawartości mleka. W tym czasie blenduję na budyń dojrzałe banany, następnie za pomocą blendera mieszam je z ugotowaną już kaszą jaglaną. Jeśli lubimy bardzo słodkie dodajemy łyżeczkę miodu. Również w czasie gotowania kaszy daktyle zalewam wrzącą wodą. Po ok. 20 minutach blenduje je wraz z dwoma łyżkami masła orzechowego. Czekoladę rozpuszczam w rondelku. Garść orzechów również wrzucam do pojemnika blenera w celu uzyskania mniejszych kawałków. Na koniec zostaje nam już tylko ułożyć warstwami poszczególne składniki. Ja zaczynam od budyniu jaglanego z bananem, potem kajmak daktylowy a na koniec czekolada i garść orzechów.

Wskazówka! Pamiętajmy, że dojrzałe banany są bardzo słodkie i nie zawsze jest potrzeba dodawania miodu.

Malgosia

Cześć, z tej strony Małgosia ! Moją pasją jest gotowanie, którą od kilku lat rozwijam bardzo intensywnie. A zaczęło się od książki kucharskiej "Kubusia Puchatka" z której gotowałam, gdy jeszcze byłam małą dziewczynką. Gotowanie to nie tylko moje hobby, ale pomysł na zdrowe życie. Tworząc coś nowego dobieram składniki w taki sposób, aby po ich zjedzeniu czuć się komfortowo zarówno psychicznie jak i fizycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Kocham jedzenie.
Karmię rodzinę i znajomych.
Ciągle poszukuję nowych smaków.
Testuję i próbuję nowości.
Gotuję bez pszenicy i produktów pochodzenia krowiego.

Instagram